Keuren

BAG Keuren

Bouwkundige keuring voor of na bod, wat is verstandig?
Laten we bij het begin beginnen: wat is een bouwkundige, of ook wel bouwtechnische, keuring eigenlijk? Tijdens zo'n keuring wordt de bouwtechnische staat van jouw toekomstige woning nauwkeurig geïnspecteerd door een professioneel expert. Het beste is een meeloopkuering zodat u ziet wat eventueel niet goed of juist wel heel goed is uitgevoerd.

Essentieel of niet?
Een bouwtechnische inspectie kost geld, zo’n € 350 om precies te zijn. Is dat nou echt nodig? Een huis kopen levert immers al genoeg bijkomende kosten op en je ziet toch zelf ook wel hoe de kozijnen er aan toe zijn? Misschien wel, maar vergeet niet dat een expert precies weet waar en naar wat hij moet zoeken. Denk aan de staat van het dak, het plafond en de vloer van de kelder.

Verborgen gebreken
Handig dus, zo’n check. Maar let op: de inspecteur inspecteert alleen wat hij ziet. Hij breekt niks af of open om bijvoorbeeld een lekkage op te sporen. Ook na het doen van een bouwtechnische keuring ben je er dus niet helemaal van verzekerd dat je geen huis met verborgen gebreken koopt. Het risico is echter wel een stuk kleiner.

Bouwtechnische keuring? Ja graag!
Duidelijk, een bouwkeuring is inderdaad essentieel bij het kopen van een huis. Maar dan blijft de grote vraag: wanneer is het juiste moment om deze te laten doen? Voor of nadat je een (openings)bod hebt gedaan? In principe kan dit op ieder moment, maar ieder moment heeft dan ook weer z’n voor- en nadelen:
• Voor je een bod doet
Op papier is dit de meest ideale situatie: laat een bouwkundige inspectie uitvoeren voor het bieden. Zo weet je waar je precies op biedt en kun je de hoogte van het bod baseren op de uitkomst van de keuring. Daarnaast geven eventuele gebreken die tijdens de keuring aan het licht zijn gekomen, je misschien een betere onderhandelpositie. In de praktijk is meestal geen tijd om een uitgebreid rapport af te wachten en is DE MEELOOP KEURING het beste!
• Tijdens de onderhandelingen
Daarom kun je er ook voor kiezen om alvast een bod te doen en tegelijkertijd een bouwtechnische keuring in te plannen. Dit betekent wel dat je, net als bij de bovenstaande optie, geld uitgeeft aan de keuring van een huis waarvan je niet zeker bent of je überhaupt in aanmerking komt voor de koop. Stel, de verkoper wil in eerste instantie al een hogere prijs voor de woning dan jij van plan bent er aan uit te geven. Dan is die bouwkundige keuring zonde van het geld. Maar het kan ook zijn dat je bod direct geaccepteerd wordt of dat je een tegenbod ontvangt en in onderhandeling bent, terwijl de keuring plaatsvindt. Ga je al een koopcontract tekenen? Ook dan kun je een bouwkeuring nog laten doen. Je hebt namelijk een wettelijke bedenktijd van 3 dagen na het tekenen van het voorlopig koopcontract.
• Nadat je het koopcontract tekent
Heb je nog geen bouwkeuring gedaan, maar wil je wel een bod uitbrengen? Dan is het slim om dit op te nemen als ontbindende voorwaarde. Dit betekent dat je een bod doet onder voorbehoud van bijvoorbeeld financiering én die bouwkundige keuring. Het is slim om te bedenken hoeveel je extra wilt uitgeven aan onderhoud voor het huis. Zo kun je bijvoorbeeld bieden onder voorbehoud dat uit de bouwtechnische keuring geen noodzakelijk onderhoud nodig blijkt, waarvan de kosten hoger liggen dan € 5.000.  

  • Hoe vraag ik een keuring aan?

    U kunt ons gewoon even bellen of een e-mail sturen.

  • Welke kosten worden berekend?

    Dat is afhankelijk om welke keuring het gaat. Zoals bijvoorbeeld een aankoopkeuring, nul opname, verkoopkeuring, nieuwbouwkeuring of keuring na oplevering.

  • Wat is het voordeel van een keuring?

    Doel van de aankoop keuring is dat wij willen dat u wéét wat u gaat kopen!